Grow Trucking logo
Grow Trucking glossary: Pre-Trip Inspection

What Is Pre-Trip Inspection in Trucking?

Also called: Pre-Trip, Pre-Trip Check, Walkaround Inspection

Back to Trucking Glossary
Compliance & Authority·49 CFR 392.7 and 396.13

A pre-trip inspection is the check a driver makes of the truck before driving it. Federal rules do not use the words "pre-trip," but they do require the check. A truck may not be driven until the driver is satisfied that the brakes, steering, lights, tires, horn, wipers, mirrors, coupling devices, wheels and emergency equipment work (49 CFR 392.7). The driver must also be sure the truck is safe to operate (49 CFR 396.13).

Last reviewed September 23, 2026 · Facts checked October 29, 2026

Key Points

  • A truck may not be driven until the driver is satisfied that its key parts are in good working order (49 CFR 392.7(a)). The parts are the service brakes and trailer brake connections. They are also the parking brake, steering, lights and reflectors, tires, horn, wipers, mirrors, coupling devices, wheels and rims, and emergency equipment
  • Before driving, the driver must be sure the truck is safe to operate (49 CFR 396.13(a))
  • The driver must read the last inspection report if one was required. The driver signs it to confirm the review and that repairs were certified (49 CFR 396.13(b) and (c))
  • The written report is made at the end of each day's work, on each vehicle driven. A driver does not have to write one when no defect is found (49 CFR 396.11(a)(1) and (a)(2)(i))
  • The carrier must fix any defect that could affect safety before the truck is driven again. It must certify the repair on the report (49 CFR 396.11(a)(3))
  • The carrier keeps the report, the repair certification and the driver's review for three months (49 CFR 396.11(a)(4))
  • A motor carrier that runs only one commercial motor vehicle is exempt from the written report rules in section 396.11 (396.11(a)(5)). The driver's duty to check the truck before driving still applies
  • Drivers who take intermodal equipment on the road must check it first. That means the visible brakes, the lights, the wheels, the air lines and the king pin coupling (49 CFR 392.7(b))

Is a pre-trip inspection required by law?

Yes, in effect. The federal rules do not use the words "pre-trip inspection." But 49 CFR 392.7(a) says a commercial motor vehicle may not be driven until the driver is satisfied that the listed parts work. Section 396.13 adds that the driver must be sure the vehicle is safe to operate before driving. Together, these rules mean the driver must check the truck before driving it. A commercial motor vehicle is defined in 49 CFR 390.5T. It includes a vehicle used on a highway in interstate commerce with a gross vehicle weight rating or gross combination weight rating of 10,001 pounds or more. Some larger passenger and hazardous materials vehicles are also covered.

What must a driver check on a pre-trip inspection?

The rule names eleven items. They are the service brakes and trailer brake connections, the parking brake, the steering mechanism, the lights and reflectors, the tires, the horn, the wipers, the rear-vision mirrors, the coupling devices, the wheels and rims, and the emergency equipment (49 CFR 392.7(a)). The rule does not set the order or the length of the check. Many carriers add their own checklists, and a driver should follow the carrier's list as well as the federal rule.

Is a pre-trip inspection the same as a DVIR?

No. The pre-trip inspection is the check before the truck moves. The driver vehicle inspection report, or DVIR, is the written report made at the end of each day's work (49 CFR 396.11). The report must list any defect the driver found or was told about. If no defect is found, no report is required. When a defect is listed, the carrier must repair it, certify the repair, and keep the records for three months. The next driver then reviews that report before driving (49 CFR 396.13). Our DVIR checklist tool and the DVIR rules page cover the report in detail.

Do owner-operators have to do a pre-trip inspection?

Yes. The duty to check the truck before driving falls on the driver, so it applies to an owner-operator who drives. One narrow exception exists for the written report. A motor carrier that operates only one commercial motor vehicle does not have to follow the written report rules of section 396.11 (396.11(a)(5)). It still has to meet 49 CFR 392.7 and 396.13(a). An owner-operator who is leased to a carrier should ask that carrier what inspection and reporting it requires.

What extra steps apply to intermodal equipment?

A driver who will take intermodal equipment on the road must check listed parts first. These include the brakes the driver can see, the lights and markings, the wheels and tires, the air lines, and the king pin coupling. They also include the rails, the tie down bolsters, the locking pins and the sliders (49 CFR 392.7(b)). A driver who takes the equipment on the road is treated as having confirmed these parts were in good order when the driver accepted it.

Frequently Asked Questions

Is a pre trip inspection required by law?+

In effect, yes. A truck may not be driven until the driver is satisfied the listed parts work (49 CFR 392.7(a)). The driver must also be sure the truck is safe to operate (49 CFR 396.13(a)).

Is a pre trip inspection required by DOT?+

The DOT rules require the check but do not call it a pre-trip. The duty is in 49 CFR 392.7 and 396.13, which are part of the federal motor carrier safety rules.

Do you have to log a pre trip inspection?+

The pre-trip check itself has no log rule. The written driver vehicle inspection report is made at the end of the day, and it is only required when a defect is found (49 CFR 396.11(a)(2)(i)).

What is a DOT pre trip inspection?+

It is the driver's check of the truck before driving it. The driver must be satisfied the brakes, steering, lights, tires, horn, wipers, mirrors, coupling devices, wheels and emergency equipment work (49 CFR 392.7(a)).

What is a pre trip inspection for a tractor trailer?+

The same federal check, including the trailer brake connections and the coupling devices that join the tractor and trailer (49 CFR 392.7(a)). Carriers often add their own detailed lists.

Who keeps the inspection report?+

The motor carrier keeps the report, the repair certification and the driver's review. It keeps them for three months from the date of the report (49 CFR 396.11(a)(4)).

More trucking terms

Related fuel and tax pages

Talk to a dispatcher about Pre-Trip Inspection

Grow Trucking finds loads, negotiates rates and does the paperwork for owner-operators and small fleets. Tell us about your truck and we will show you how we can help.

Also: About Grow Trucking · Refer a carrier · Trucking blog

This is industry terminology and typical practice. It is not legal or tax advice. Rates, fees, and rules mentioned are general ranges. Confirm the details on your rate confirmation, carrier agreement, or a current official source.